100 Chaplinia pellolla

FESTIVAALI PERUTTU TÄLTÄ VUODELTA! 

Taideresidenssi SäVärissä järjestetään ensimmäistä kertaa klovnifestivaali 3.9.2022. 100 Chaplinia pellolla- on uniikki festivaali joka järjestetään nimensä mukaisesti pellolle kauniiseen Suomi maisemaan. Festivaali käynnistyy klovni residenssillä jolloin esiintyjät saapuvat SäVäriin jo muutamaa päivää ennen festivaalia. Klovniresidenssiläiset valmistavat yhteisen kabaree-esityksen festivaalin iltanumeroksi. Näin ensimmäisenä vuonna festivaali järjestetään yhden päivän mittaisena. Esitykset sekä työpajat yleisölle tapahtuvat pellon "huoneissa". Vanhan pellon ojat ovat kasvaneet täyteen pajurivistöjä ja puita muodostaen pellolle "huoneita". Klovnit haastavat esityksiään tuomalla ne täysin luonnon muovaamaan tilaan. Klovnerian ammattilaiset ovat valikoineet esitykset ja työpajat pellolle sopiviksi.

"Festivaali on varmasti uniikki ja ennenkokematon elämys! Sekä klovnit että yleisö pääsevät nauttimaan luonnon valtaamasta tilataiteesta. Esitykset ja työpajat koetaan pellolla jossa luonto on muovannut upeat puitteet tälle kokemukselle. SäVärin miljöö tarjoilee unohtumattoman päivän juuri sinulle joka pakkaat saappaat ja hyppäät pellolle!"

- Festivaalin taiteellinen johtaja Kaisa Kortesoja

HUOM! Lipunmyynti loppuu 27.8.2022.


Ohjelma


Teatteri Metamorfoosi ( Helena Leminen, Iika Hartikainen ja Soile Mäkelä)

KLOVNI-BALLADEJA PELLOLLA 

Klovnitrio Tritonus Angelicus ihmettelee elämää laulaen ja sävelten harmoniaa havitellen. Musiikkinumeroissa kaikuvat niin elämän ilot kuin melankoliakin. Satunnaiset soraäänet ja riitasoinnut kuuluvat niin ikään kokonaisuuteen. 

Työryhmän jäsenet ovat helsinkiläisen naamioteatteriin ja fyysiseen teatteriin erikoistuneen Teatteri Metamorfoosin jäseniä ja he ovat tehneet pitkään töitä yhdessä mm. MetaLAB-liikelaboratorion yhteydessä toimivan Klovnikuoron merkeissä. Klovnikuorossa ei kuulla esiintyjien siviiliääniä, vaan ryhmä tutkii miten nimenomaan klovnien transformaation läpikäyneet, monenkirjavat äänet voisivat soida harmoniassa.

Koronakeväänä 2021 kuoro joutui tauolle, mutta kuoron liekkiä jäivät ylläpitämään Tritonus Angelicus klovnitrio. Trio esiintyi kesällä 2021 vanhusten palvelukotien sisäpihoilla osana Kansallisteatterin kiertuenäyttämön ohjelmistoa ja tänä keväänä Leminen ja Hartikainen jatkoivat duona. SäVärin pelloilla nähdään alkuperäinen kokoonpano.

Kesto: n.45 min


Tanssija-klovni Hanna Terävä ja muusikko Tapani Varis

'NAKU' NÄYTTÄMÖTEOS

Naku on klovni Hanna Terävän prinsessateemaisen esitystrilogian neljäs osa jossa aiheena ei ole prinsesseus. Trilogian kolme edellistä teosta Ruusunen, Tuhkimo ja Lumikki käsittelivät klassisia satuja ja niiden merkityksiä klovnerian keinoin.

Naku on teos alastomuuden moninaisesta merkityksestä. Paljaana olo jättää klovnille ainoastaan punaisen nenän jonka suojassa kohdata oman itsensä verhoamaton sisin.

Säveltäjä-muusikko Tapani Varis luo teoksen monipuolisen äänimaiseman useilla eri instrumenteilla johdattaen katsojat koskettaviin tunnelmiin.

Esityksen kesto on noin 45-50min


Dan Harms

"Alone" 

Kaikuja suurista tarinoista, elokuvallisista tunnelmista sekä maailman kylmästä realismista. Dan Harms & The Tangians debytoi toukokuussa 2022 julkaisemalla "Live At The Closed Funfair Theatre" livesessioalbumin. Dan Harms esittää tätä materiaalia mystisten matkalaukkujen ja samovaarin säestämänä myös yksin "Alone". 

https://www.danharmsmusic.com/ 


Discoporo, (Aleksi Niittyvuopio ja Onni Tulla)

Otteita kaikki joita kannan teoksesta

Kaikki joita kannan on nykysirkuskollektiivi Discoporon debyyttiteos, joka käsittelee identiteetin rakentumista juurien kautta.

Kannamme mukanamme vahvoja kokemuksia, tunteita ja ilmiöitä, jotka ovat suurilta osin sanojen saavuttamattomissa. Nämä kehon sisäistämät tuntemukset nousevat jostain paljon kauempaa - meidän tapauksessamme saamelaisuudesta, Lapin poltosta, perheen tärkeydestä sekä pohjoisen kesyttämättömästä luonnosta. Teos ei pyri löytämään selkeitä syy-seuraussuhteita tai vastauksia, vaan on enemmänkin näkökulmia tarjoava tunne- ja tunnelmakuvaus.

Monitaiteisuutta hyödyntävä sirkusesitys kertoo Discoporon esiintyjien tarinaa, mutta on laajemmalta konseptiltaan sukupolvemme kollektiivinen kokemus. Tästä syntyy poikkeuksellisen herkkä esitystilanne, jossa korostuvat läsnäolo ja kohtaaminen.

Millaisen painoarvon annamme perimällemme ja menneisyyden tapahtumille? Kuinka paljon luonto jaksaa kantaa? Entä kuinka paljon me jaksamme?

Kesto noin 15min

Valokuva: Laura Manninen / @lauravilma


Työpajat


Teatteri Metamorfoosi (Soile Mäkelä)

KIERTOKÄVELY KLOVNIN SILMIN

Tervetuloa mukaan Soile Mäkelän ohjaamalle klovnien kiertokävelylle Sävärin tiluksille. Asu on vapaa, mukaan tarvitset kumisaappaat, punaisen nenän ja ennen kaikkea mielentilan joka sallii sinun tarkastella ympäristöä uusin silmin, kokonaisvaltaisesti ihmetellen. Ennen kuin päästämme klovnit maastoon, maisteri Mäkelä pohjustaa aihetta teoreettisesti ja teemme yhdessä muutamia lämmittäviä harjoituksia.

Sisäänheittäjinä harjoitukseen, kiertokävelyllä nähdään mahdollisesti myös Teatteri Metamorfoosin MetaPLATFORM -Klovnikurssin osallistujaklovneja. Mikäli sinulla ei ole omaa punaista nenää, voit ostaa sellaisen kiertokävelyn vetäjältä eurolla (tasaraha).

Kohderyhmä: vauvasta vaariin, aiempaa klovneriakokemusta ei tarvita 

Kesto 45-60 min 


Teatteri Metamorfoosi  (Helena Leminen)

Peltoperformanssi

Peltoperformanssi on kokeellinen klovnerinen tapahtuma, joka rakentuu osallistujien kanssa yhdessä. Inspiraationa tapahtumaan on mielikuva, jossa pellolle putkahtelee punanenäisiä klovneja yksi toisensa jälkeen.

Tapahtuma videoidaan dronella ja materiaalista koostetaan videoteos. Voit saapua performanssiin klo 18-18.45 välisenä aikana. Tapahtuma päättyy klo 19. Ota mukaan oma klovninnenäsi. (Mikäli sinulla ei ole omaa nenää, voit ostaa sellaisen saapuessasi muutamalla eurolla.) Halutessasi voit pukeutua myös klovniasuusi. 

Saapuessasi saat tarkemmat toimintaohjeet. Voit viipyä performanssitilassa haluamasi ajan. Mikäli et halua osallistua performanssikokeiluun klovnina, voit valita myös katsojan position. Peltoperformanssin luotsina toimii Helena Leminen

Kesto noin 60min